Fusion strategy, hoe de industrie met AI het verschil kan maken – Harvard Business School

In het recente boek Fusion Strategy bieden de wereldberoemde innovatiegoeroe Vijay Govindarajan en expert op het gebied van digitale strategie Venkat Venkatraman een draaiboek aan dat industriële bedrijven zal helpen te combineren waar ze goed in zijn – het creëren van fysieke producten – met waar digitale technologiebedrijven het beste in zijn – het capteren en analyseren van data via algoritmen en AI.

Realtime data en AI bepalen de industriële toekomst

Technologiegiganten als Facebook, Amazon en Google kunnen realtime gegevens van miljarden gebruikers verzamelen. Voor bedrijven die fysieke producten ontwerpen en produceren, was dat soort vloeiende, datarijke informatie vroeger een droom. Nu, met de opkomst van goedkope en krachtige chips, supercomputing en kunstmatige intelligentie, veranderen de zaken snel.

In de toekomst zullen industriële bedrijven niet alleen uitblinken door bvb. briljante machines te ontwerpen en te leveren, maar ook door ervoor te zorgen dat hun machines worden voorzien van sensoren, software en real-time telematicafunctionaliteiten. Dit maakt het mogelijk de productiviteit van industriële activa te verbeteren en nieuwe gepersonaliseerde oplossingen te bieden voor zakelijke uitdagingen.

Uiteindelijk zal de combinatie van AI en realtime data leiden tot een nieuwe generatie bedrijfsmodellen die producten, strategieën en klantrelaties een boost zullen geven. Als bedrijven “fusion” strategieën adopteren, kunnen ze ongelooflijke nieuwe waarde creëren. Als ze dat niet doen, blijven ze achter.

Fusion Strategy Framework

Onderstaand framework geeft mooi weer welke de mogelijke opties zijn. In het boek wordt dit gedetailleerd weergegeven, met ook concrete use cases erbij. Het boek werd uitgebracht in april 2024, de voorbeelden zijn dus heel erg up-to-date.

Bedrijven moeten zich twee vragen stellen:

  1. Wat is het bereik van onze product-in-gebruik-gegevens
  2. Hoe rijk zijn onze product-in-gebruik-gegevens?

Hun antwoorden zullen hen helpen bij het ontwikkelen van vier soorten fusionstrategieën: fusionproducten, fusiondiensten, fusionsystemen en fusionoplossingen. Het raamwerk voor de fusionstrategie is inherent dynamisch. De meeste bedrijven zullen beginnen met fusionproducten, waarvoor de minste hoeveelheid gegevens nodig is om te bouwen, en zullen vervolgens uitbreiden naar fusiondiensten en -systemen naarmate ze meer ervaring opdoen. Van daaruit kunnen ze verder werken aan fusionoplossingen, die de meeste waarde creëren.

  • Producten: de focus op producten in de “fusion strategy” omvat het direct inbedden van digitale technologieën in fysieke producten. Dit omvat het gebruik van sensoren, IoT-apparaten en slimme componenten waarmee producten in realtime gegevens kunnen verzamelen en verzenden. Deze ‘intelligente’ producten zijn in staat tot zelfmonitoring, zelfdiagnose en zelfs zelfoptimalisatie op basis van de gegevens die ze genereren. Deze transformatie leidt tot producten die niet alleen efficiënter en effectiever zijn, maar ook beter aansluiten op de behoeften van de klant door middel van datagedreven inzichten.
  • Systemen: systems in Fusion Strategy verwijst naar de complexe integratie van verschillende digitale en fysieke componenten die samenwerken om de industriële activiteiten te verbeteren. Dit omvat alles, van productiesystemen tot supply chain-logistiek. Door gebruik te maken van technologieën als AI en machine learning kunnen deze systemen adaptiever en responsiever worden. Het gebruik van digitale tweelingen (virtuele replica’s van fysieke systemen) stelt bedrijven in staat processen te simuleren en te optimaliseren voordat ze in de echte wereld worden geïmplementeerd, waardoor de risico’s worden verminderd en de resultaten worden verbeterd.
  • Services: de dienstencomponent van de “fusion strategy” benadrukt de verschuiving van het verkopen van producten naar het aanbieden van doorlopende diensten op basis van die producten. Het kan hierbij gaan om onderhoudsdiensten, software-updates en continue monitoringdiensten die gebruik maken van de gegevens die door verbonden producten worden gegenereerd. De servicestrategie is vaak gebaseerd op een abonnementsmodel, dat stabiele inkomstenstromen garandeert en helpt bij het opbouwen van langdurige klantrelaties. Het legt ook een sterke nadruk op klantenservice en ondersteuning, waardoor de klantinteractie transformeert van transactioneel naar relationeel.
  • Oplossingen: solutions in Fusion Strategy gaat over het creëren van een alomvattend aanbod dat specifieke klantproblemen oplost door een combinatie van producten, systemen en data-inzichten. Deze oplossingen zijn vaak sterk aangepast aan de individuele behoeften van de klant en worden ontwikkeld op basis van een diepgaand inzicht in de gegevens die uit verschillende bronnen zijn verzameld. Door zich te concentreren op oplossingen in plaats van op zichzelf staande producten, kunnen bedrijven meer waarde bieden en nauwere relaties met hun klanten ontwikkelen, wat vaak leidt tot voortdurende servicemogelijkheden. Kies je voor “ontzorgen” van de klant, dan heb je er baat bij om hier voluit op in te zetten.

Geïntegreerde aanpak

Een belangrijk thema in de “fusion strategy” is de geïntegreerde benadering van al deze elementen: producten, systemen, oplossingen en diensten. Het idee is om een naadloos ecosysteem te creëren waarin elke component de andere verbetert, aangedreven door realtime gegevens en digitale technologieën. Dit verbetert niet alleen de interne efficiëntie, maar verhoogt ook de klanttevredenheid door een uitgebreider, responsiever en aanpasbaar aanbod te bieden.

In wezen moedigt het Fusion Strategy-raamwerk, zoals beschreven in het boek, bedrijven aan om holistisch na te denken over hoe digitale technologieën hun producten, systemen, oplossingen en diensten kunnen transformeren. Door dit te doen kunnen ze niet alleen hun operationele efficiëntie en productaanbod verbeteren, maar ook hun bedrijfsmodellen revolutioneren om beter te voldoen aan de eisen van een digitale economie.

De wetten van het concurrentievoordeel zijn aan het veranderen en belonen degenen die over de meest robuuste, datagestuurde inzichten beschikken in plaats van over de meest waardevolle activa. Om te kunnen concurreren in het nieuwe digitale tijdperk moeten bedrijven realtime data gebruiken om hun producten, strategieën en klantrelaties een boost te geven. Degenen die dit niet doen, lopen het risico om aan de verkeerde kant van de volgende grote digitale kloof te vallen.

Heeft jouw bedrijf behoefte aan een AI Strategy & Roadmap?
Schakel Lemento dan in als partner om dit proces te begeleiden.

Onze AI Strategy & Roadmap Workshop is ontworpen om uw managementteam uit te rusten met de juiste kennis en tools. Identificeer jouw grootste AI-opportuniteiten, ontwikkel jouw AI strategie en implementatieplan en ga ermee aan de slag.

Download eBoek