Zes prioriteiten voor CEO’s in 2024 – McKinsey research

Bedrijven krijgen te maken met een steeds complexer landschap, gekenmerkt door snelle technologische ontwikkelingen, geopolitieke onzekerheden en veranderende maatschappelijke verwachtingen. We vertalen de prioriteiten uit het uitgebreide rapport “What matters most? Six Priorities for CEOs in 2024.”, naar hapklare inzichten.

01

Generatieve AI inzetten voor schaalbaarheid en innovatie

Generatieve AI heeft zich ontwikkeld van een fascinerend proof of concept tot een cruciale zakelijke tool die CEO’s niet kunnen negeren. Er is een gigantisch potentieel om elk aspect van de bedrijfsvoering en het industrielandschap te transformeren. Gebruik onderstaand stappenplan als leidraad.

02

Concurreren door gebruik te maken van technologie

Gen AI haalt alle krantenkoppen, maar laten we de “digitale revolutie” niet vergeten. Het risico bestaat dat te veel aandacht voor AI een bedrijf terugzet in zijn digitale transformatie. Als CEO wil je dit kost wat kost voorkomen. Want het is gevaarlijk. Digitale winnaars laten immers sneller inkomsten groeien en besparen op termijn meer kosten dan de anderen die niet voluit gaan voor digitalisering. Onderstaand schema geeft aan welke skills noodzakelijk zijn om succesvol digitaal te transformeren (bron: McKinsey).

03

Navigeren door de energietransitie

De urgentie van de energietransitie is toegenomen en de noodzaak om nieuwe groene technologiebedrijven op te zetten wordt steeds duidelijker. Het is de taak van CEO’s om hun bedrijven door deze transitie te loodsen en een evenwicht te vinden tussen investeringen in duurzame technologieën en lopende operationele eisen.

Door nu een aantal strategische stappen te zetten, kunnen vroege beslissers voordeel halen. Denk dan aan kosten- en CO2-reducties, groene premies, … Spelers die ervoor kiezen het langzamer aan te doen, kunnen achterop raken.

 

04

Groei blijft de belangrijkste doelstelling

CEO’s moeten technologie inzetten om hun kernactiviteiten op te voeren, nieuwe markten te verkennen en de verkoop te verhogen. De sleutel ligt in het begrijpen van de genuanceerde regels van groei en deze vakkundig toe te passen in de unieke bedrijfscontext van 2024.

Het beheersen van de regels voor waardecreërende groei is echter slechts één onderdeel van een holistisch groeirecept. Ontwikkel een duidelijke groeiambitie: een kwantumsprong, veel groter dan normale groei, ontwikkel een samenhangende reeks groeipaden en zorg voor de capaciteiten en het model om deze groeistrategie uitmuntend uit te voeren.

05

Ontwikkelen van “superkrachten”

Het identificeren en cultiveren van de superkrachten van een bedrijf – de unieke onderscheidende capaciteiten – is belangrijker dan ooit. Deze kunnen variëren van geavanceerde productiesystemen tot ongeëvenaarde klantervaringen. Het ontwikkelen van deze capaciteiten op een superieure wijze, is essentieel voor duurzame outperformance.

Stel jezelf als CEO de volgende 3 vragen: (1) Wat is de ene superkracht (of hooguit twee) die het succes van je bedrijf in de komende drie jaar zal bepalen? (2) Zijn jullie als topteam rond deze superkracht op één lijn, met een visie op wat het moet worden? (3) Voldoen jullie inspanningen aan de VECTOR aanpak? Gaan jullie diep genoeg in op elke dimensie om iets te bouwen dat gedifferentieerd en duurzaam is?

06

Waardering van het middenkader

Middle managers, die vaak over het hoofd worden gezien, blijken de spil te zijn van het succes van de organisatie. Bedrijven moeten de kritieke rol die deze mensen spelen in operationele continuïteit en innovatie erkennen en hen de ondersteuning en erkenning geven die ze verdienen.

Hoe kun een CEO ervoor zorgen dat je je meest gewaardeerde managers de juiste beloningen aanbiedt? Hier is een idee: vraag het hen! Sommigen zullen een salarisverhoging op prijs stellen; anderen zullen meer vrije tijd waarderen. Weer anderen willen misschien een felbegeerde opdracht of een kans om te reizen. Stem je beloningen af op de prioriteiten van je managers.

Het rapport van McKinsey bevat acht prioriteiten voor de CEO, maar hier nemen we bewust de eerste zes. De laatste bevinden zich op een andere level, geopolitiek en macro-economisch. De reden waarom we dit rapport bespreken, is vrij eenvoudig. Bij Lemento helpen we bedrijven met strategisch advies, HR tools en digitale ondersteuning. Een aantal van de prioriteiten leunen dicht aan bij onze business.  Interesse in dit rapport? Download het hier! Wil je er graag over in gesprek gaan, boek een meeting.

Heeft jouw bedrijf behoefte aan een strategisch advies?
Schakel Lemento dan in als sparring partner!

Altijd weer opnieuw strategisch scherp zijn, is niet eenvoudig. Bij Lemento helpen we onze klanten als adviseur, challenger en uitvoerder. Strategische doelstellingen, onderzoek bij medewerkers, actieplannen, workshops, begeleiding van middle management, digitale ondersteuning, follow up. We hebben doorheen de jaren een bijzondere expertise opgebouwd rond het realiseren van duurzame veranderingen bij bedrijven en organisaties. Dit alles ondersteund door de juiste methodologie en inzichten.

Boek een meeting